Кип'ятіння води
Вода - це основа життя. Відомо, що наш організм може багато, і навіть прожити без їжі здатний досить довго, а ось без води - ніяк. Людина складається на 80% з води, залежить від неї і вимагає постійного поповнення її запасів.
Сьогодні існує безліч різновидів води: кип'ячена, бутильована, фільтрована і навіть джерельна вода з джерел. Але більше за інших в побуті використовують сиру і кип'ячену воду. І так само роками точаться суперечки про те, чи є кип'ятіння панацеєю від попадання в організм різних бактерій і шкідливих мікробів.
Користь кип'яченої води
Чи корисно пити кип'ячену воду? І так і ні. При обробці термічним способом вода знезаражується, високі температури вбивають шкідливі бактерії. Чистий від вірусів і агресивних сполук кип'ячена вода на смак значною м'якше необроблених аналогів і має очевидні корисними властивостями. Чутливим до мікробів і мікроорганізмів людям вона показана більш інших рідин.
Поліпшення обміну речовин
Одним з головних переваг кип'ятіння води з-під крана або джерельною є те, що знезаражена рідина допомагає виводити токсини з організму, покращувати і прискорювати обмін речовин. Саме цей різновид води радять вживати дієтологи для зниження ваги.
Теплу очищену рідину випивають вранці натщесерце, щоб очистити і «завести» шлунок. Разом з правильним харчуванням такий прийом рідини приносить відмінний результат в боротьбі із зайвими кілограмами. Корисну звичку вранці радять виробити, щоб поліпшити травлення, ендокринну, нервову системи. Склянку теплої кип'яченої води також відмінно допомагає при застуді, коли потрібно позбутися від закладеності в носі і зменшити больові відчуття в горлі.
Шкода кип'яченої води
Плюси і мінуси кип'ятіння води - питання, яке хвилює людей, що піклуються про своє здоров'я. Адже багато фахівців віддають перевагу сирій воді, вказуючи на шкоду термічної обробки. Процес кип'ятіння дійсно має кілька суттєвих недоліків:
- термічна обробка води руйнує структуру води, корисні сполуки, які є в її складі, тому часто таку воду називають «мертвою»;
- при кип'ятінні води хлор жевріє повністю, а вступає в з'єднання з органічними складовими і перетворюється в тригалометани - елементи, які в кілька разів небезпечніше звичайного хлору;
- кип'ятіння видаляє зі складу необхідний для організму кисень;
- від солей заліза, елементів кадмію, ртуті, нітратів неможливо позбутися за допомогою термообробки рідини.
Накип на стінках і дні чайника
Окремої уваги в питанні, яка вода краще для пиття, заслуговує накип, яка утворюється в процесі кип'ятіння на стінках і дні чайника. Термічна обробка призводить до того, що вода випаровується, а тому концентрація солей, наявних в її складі спочатку, тільки збільшується. Саме вони відкладаються на стінках і на дні посуду, перетворюються в накип, а потім людина споживає їх разом з водою. У солей є небезпечна тенденція до накопичення в органах і системах, що призводить до розвитку цілого ряду хвороб. Так, концентровані солі перетворюються в камені в нирках, відкладаються в суглобах, сприяють розвитку атеросклерозу, можуть привести до інфаркту.
Повторне кип'ятіння
Особливо шкідливим вважається повторне кип'ятіння води. Лікарі рекомендують для заварювання чаю або кави використовувати окріп тільки один раз. При наступному чаювання краще набирати свіжу воду.
Як показують дослідження, часта термічна обробка негативно позначається на водній структурі - змінюється її хімічна формула. При цьому користь такої рідини стає все менше з кожним кип'ятінням, а шкода, навпаки, зростає. Двічі кип'ячена вода вже не рахується ні корисною, ні навіть питної. Якщо помічали, смак у такої води стає зовсім іншим - з'являються металеві нотки. Крім того, в такому стані вода вже не допомагає, а перешкоджає обміну речовин, оновленню тканин і стабільній роботі внутрішніх органів.
Рекомендації по вживанню кип'яченої води
Якщо ви дуже боїтеся мікробів в сирій воді або просто впевнені в користі кип'яченої, дотримуйтеся в процесі термічної обробки простих правил:
- Не забувайте кожного разу повністю виливати воду з чайника і набирати нову.
- Чи не кип'ятіть повторно і не змішуйте оброблену з рідиною з-під крана.
- Залиште воду постояти кілька годин (2-3, не менш). Це дозволить зникнути хлору, а з'єднання, які не розчиняються, випадуть в осад, після чого варто акуратно злити прокипяченную рідина. Таке очищення води від хлору в домашніх умовах дає можливість позбутися від шкідливих елементів, не допускаючи попадання солей, що залишилися на дні посуду.
- Не зберігайте кип'ячену воду, пийте знезаражену рідина в перший же день після обробки.
Важливий аспект користі і шкоди кип'яченої води для організму полягає в тому, як довго відбувається температурний вплив на рідину. Ми звикли вимикати воду відразу після того, як вона закипіла. Однак дослідження говорять, що температура навіть в +100 ℃ не завжди вбиває шкідливі мікроорганізми. Тому вони можуть нашкодити навіть після обробки води.
Сира або кип'ячена?
Дослідники так до сих пір і не прийшли до єдиного висновку, яку воду треба пити, кип'ячену або сиру. Існує думка, що кип'ячена вода, «мертва», без кисню, не потрібна організму для повноцінного функціонування. У приклад наводять живі істоти, що населяють планету: ніякий інший вид, крім людини, не вживає термічно оброблену воду.
Багато вчених упевнені, що саме сира вода насичує клітини поживними речовинами, допомагаючи проникати всередину активних елементів.
Вам вибирати, яку воду споживати, у кожної є свої плюси і мінуси, але пам'ятайте, що без води організм не здатний впоратися з навантаженням, якої ми піддаємо його кожен день.