ЖИВОЮ АБО НАТУРАЛЬНОЮ ВОДА ПІСЛЯ ГЛУБОКОГО ОЧИЩЕННЯ БУТИ НЕ МОЖЕ
"ЧИМ БІЛЬШЕ ВОДА СХОЖА НА ЖИДКОСТЬ, ЯКА МІСТИТЬСЯ В КЛІТИНАХ НАШОГО ОРГАНІЗМУ, ТИМ ВОНА КОРИСНІШЕ"
На думку фахівців, глибоке очищення варто застосовувати тільки в тому випадку, якщо дійсно неможливо знайти хорошу природну воду.
Світлана ГОЛОВКО, журналіст
«ФАКТИ»
№194 (3205) 22.04.2011
Як приємно жити в епоху "розвинутого споживацтва"! Поняття дефіциту кануло в Лету, а й нова реальність приносить свої незручності. Велика кількість товарів, схожих за виглядом, але різних за ціною, змушує покупця бути насторожі: уважно читати етикетки і задавати продавцям каверзні питання. Так, слідом за пивний рекламою відвідувачі пабів почали питати у барменів, а живе у них пиво. Купуючи овочі, цікавимося: з городу або гідропонні? Можливо, скоро, наливаючи воду з кулера, задумаємося: натуральна вона чи ні? Водопровід, вже набридлі бювети, які то закриваються, то відкриваються і стають платними, десятки компаній, що пропонують жителям столиці доставити "водичку" ... Але ж
можна і самому носити покупну воду з найближчого магазину. Тільки ось яку вибрати? За консультацією ми звернулися до експерта - директору компанії "Райське Джерело" Ганні Белякова.
- Чи є універсальні критерії, на які може орієнтуватися киянин при виборі якісної води?
- Є ГОСТ, який регламентує якість питної води та в водопроводі, і в бутлях. Він цілком однозначний. І є поняття, які кожен виробник може трактувати на свій лад, вибираючи і продаючи те, що йому зручно. Ситуація однакова і з фасованої водою, яка реалізується в магазинах, і з тієї, яку доставляють додому або в офіс. Наш споживач, на жаль, занадто довіряє формі, не приділяючи уваги змісту. Йому здається, що вся вода, налита в 20-літрові бутлі, - однакової якості. А це не так.
- Які ж основні відмінності? Одна вода жива, а інша - ні?
- Ви майже вгадали. Багато компаній, що продають воду в магазинах і доставляють її киянам, пропонують воду глибокого очищення. І активно рекламують. Адже часто споживач цікавиться саме цим: скільки ступенів очищення пройшла ваша вода? Тим часом живий або натуральній таку воду назвати не можна.
- Давайте почнемо з азів. Яка вона - натуральна вода?
- Природна вода, яка по хіміко-фізичному показниками відповідає поняттю "фізіологічно повноцінна вода". Чим більше вода схожа на рідину, яка міститься в клітинах нашого організму, тим вона корисніша. Найближча за хімічними показниками - вода столова з мінералізацією 100--500 мг / л і прийнятним для шлунка Ph - 7-8 одиниць. В такому випадку організм легко її засвоює. Ви надасте перевагу вітаміни, що містяться в овочах і фруктах? Або вітаміни в таблетках? Адже всі наші рецептори, все відчуття виберуть саме "фруктові" вітаміни. Ми навіть не будемо замислюватися про те, які краще засвоюються. І будемо праві. Вітаміни в формі безликих пігулок були створені для тих випадків, коли немає доступу до вітамінів природним.
- Мабуть, це очевидно. Зараз, навесні, так приємно перейти з таблеток і консервованих овочів і фруктів на "живі".
- Так само і з водою. Глибоке очищення варто застосовувати тільки в тому випадку, якщо дійсно неможливо знайти хорошу природну воду. Основний тип глибокого очищення - зворотний осмос - почали використовувати в кінці 60-х років для опріснення морської води. Ізраїль і деякі з арабських країн в основному вживають саме такий спосіб. Він зовсім не дешевий, але їх можна зрозуміти, це пустельні держави, грошей у них вистачає, а води - якраз немає. Україна поки що водними ресурсами багата. Просто той, хто не хоче вкладати гроші в пошуки гарної природної води, в результаті купує установки зворотного осмосу. Це дешевше і швидше."Існуюча в Україні класифікація пропонує споживачеві тільки
питну воду, не розділяючи її на штучну або природну.
- Штучна вода? Звучить незвично.
- Якби так було насправді ... Але українці, особливо жителі великих міст, вже майже звикли до неї. Половина столових вод, які п'ють в нашій країні, - води штучно мінералізовані (так правильніше називати даний тип води). Існуюча в Україні класифікація пропонує споживачеві тільки питну воду, не розділяючи її на штучну або природну. У світовій практиці виробник повинен повідомляти споживача, яку воду йому пропонують. І право вибору залишається за останнім, адже штучна вода коштує набагато дешевше природного. Тобто можна вибрати дешеву штучну або подорожче, але натуральну.
- А чи можливо штучно відтворити природну воду?
- Поки що жоден мінерал складного складу в лабораторії отримати не вдавалося. Те саме можна сказати і до води з природної мінералізацією. Можна додати основні солі в очищену водопровідну воду, але все одно залишиться ще безліч микрокомпонентов, з'єднання яких між собою і з основними солями і дає ефект. Але ж, крім хімії, є фізика і ряд фізичних показників, які при глибокому очищенню змінюються не кращим чином для організму. Така вода, на жаль, дуже важко засвоюється.
- Припустимо, виробник переконав нас, що вода у нього якісна і натуральна. Як бути далі? Спробувати на смак?
- Так, при оцінці якості і виборі марки багато хто орієнтується в тому числі і на смак води. Метод реальний, але не універсальний. Адже більшість найбільш небезпечних речовин, будучи розчиненими у воді, не мають ні смаку, ні кольору, ні запаху. Але, звичайно, вирішуючи, яку марку віддавати перевагу, смак води потрібно врахувати. Цю воду вам пити щодня і набагато приємніше, якщо вона буде не тільки безпечною і корисною, але і смачною. Спеціально для таких "дегустаторів" ми колись придумали акцію ПРОБА. Це постійно працює пропозицію, яке допомагає прийняти остаточне рішення при виборі доставки води. Детальніше про умови акції можна дізнатися на нашому сайті www.eden.com.ua. Подбайте про гарну воді у себе вдома або в офісі, і вода подбає про вас і ваших близьких.