Чому шкідливо запивати їжу
Багато з нас з дитячих років звикли записати їжу водою або чаєм. Сучасні дієтологи на перебій стверджують про шкоду такої звички. Чи так це насправді і в чому причина?
Особливості травлення в людському організмі
Процес травлення починається ще в ротовій порожнині, коли ми перемелює їжу зубами. У процесі жування виділяється близько 200 мл слини. Такої кількості цілком достатньо для нормального проходження їжі. Ферменти, що містяться в слині, дозволяють почати процес засвоєння ще в ротовій порожнині.
Концентрація шлункового соку змінюється в залежності від типу споживаної їжі. Запиваючи обід водою, ви міняєте цей показник неприродним способом, що веде до погіршення травлення і засвоєння корисних речовин.
Всі процеси в нашому організмі продумані природою. Свідоме внесення своїх корективів може привести до таких неприємних наслідків:
- Здуття;
- Печія;
- Болі;
- Тяжкість в шлунку.
Дослідження показали, що рідина збільшує об'єм шлунка і підсилює тиск на стінки черевної порожнини. Дана особливість може привести до кислотного рефлюксу, що особливо шкідливо для людей, які страждають гастритами і виразковою хворобою.
Як убезпечити свій шлунок?
Якщо ви дотримуєтеся здорового способу життя і дбайливо ставитеся до свого організму, краще не варто втручатися в природний процес травлення. Адже ця система досить складна і нагадує справжню хімічну фабрику всередині одного організму.
Якщо ви страждаєте на захворювання шлунково-кишкового тракту, то варто відмовитися від прийому рідини під час їжі. Вода прискорює процес проходження їжі і змінює природний процес засвоєння. До того ж, такі експерименти можуть призвести до порушення обміну речовин.
Деяким людям складно ковтати їжу, не запиваючи. В такому випадку, важливо відмовитися від холодних напоїв, так як вони сприяють відкриттю клапана між шлунком і кишечником. При цьому їжа просто не встигає пройти всі етапи переробки в шлунку. Це особливо шкідливо при споживанні важких білкових продуктів, які вимагають 4-5 годин для повного розщеплення. Краще зробити один-два ковтки води кімнатної температури, попередньо добре прожувати їжу.
Безумовно, чиста природна вода несе величезну користь людському організму. Дотримуючись нехитрих правил її прийому, ви збережете міцне здоров'я на довгі роки.