У ЧОМУ ПОЛЯГАЄ ОЧИЩЕННЯ ПИТНОЇ ВОДИ?
Природна вода рідко безпечна для людини. Речовини і мікроорганізми в ній можуть викликати отруєння і хвороби. Але і абсолютно без домішок не придатна для пиття, так як вимиває необхідні нам мікроелементи.
Корисною вважається очищена вода з правильним балансом солей. Таку випускають в промислових масштабах і продають як бутильовану, або розвозять служби доставки води. Подібну якість можна отримати і вдома, придбавши спеціальні фільтри для доочищення.
ЯКІ МЕТОДИ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ ІСНУЮТЬ
Стародавні люди користувалися водою для пиття з відкритих водойм. На її складу впливали грунту, клімат, сезонні фактори розмноження мікроорганізмів. Пізніше навчилися рити колодязі і тягнути акведуки з гір, якість води покращилася. Адже верстви вапняку, піску та глини є натуральними фільтрами, а гірські джерела - це тануть льодовики з мінімумом домішок і бактерій.
Але з розвитком цивілізації кількість жителів в одному населеному пункті збільшувалася. Відходи життєдіяльності людей і худоби в містах просочувалися в грунтові води. До них же додавалися хімічні відходи зароджуванної промисловості.
Зростали кількості епідемій і отруєнь, це змусило задуматися про причини. Про мікроби ще не знали, але зрозуміли зв'язок між свіжістю води і хорошим самопочуттям. Першими методами очищення води стали:
- фільтрування;
- відстоювання;
- кип'ятіння;
- Сріблення.
Це помітно знизило ризик кишкових інфекцій. Але запах, смак і колір води залишалися колишніми. Ці властивості залежать від складу.
З розвитком фізики, хімії та біології додалися нові технології очищення води. До них відносяться:
- седиментація;
- опріснення;
- хлорування;
- озонування;
- іонізація;
- Зворотний осмос;
- Дистиляція.
Останнім не користуються для питної води, тільки для сировини фармацевтичної і хімічної промисловості.
ЯКІ ВІДМІННОСТІ МІЖ ЗАЗНАЧЕНИМИ МЕТОДАМИ?
Порівнюючи ефективність древніх і сучасних методів очищення води, можна зрозуміти, що вони різні за ефективністю, але не взаємозамінні. Так, старі спрямовані на позбавлення від великих домішок і колоїдних суспензій, а нові - на боротьбу з мікробами і поліпшення хімічного складу. На станціях водоочищення вода проходить через систему грубих фільтрів, відстоюється, піддається обробці реактивами і ультрафіолетовим випромінюванням, знову фільтрується через мембрани. Якщо в природному джерелі не вистачає потрібних людині з'єднань мікроелементів - їх додають на заключному етапі очищення. Наприклад, в деяких регіонах США і Європи застосовують фторування питної води для запобігання захворювань зубів.
СТАРОВИННІ СПОСОБИ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ
Старовинні способи очищення води усували в рідини то, що помітно неозброєним оком: сміття, муть, насичений колір. Час очищення залежало від розмірів фільтра або іншого обладнання, і обсягу пропускається води. Позбувалися від механічних домішок, пропускаючи воду через ємності з піском або тканину. Після цього її тримали в резервуарах, даючи осісти суспензії. Ці пристосування влаштовувалися в замках або в місті, і готували воду для всіх жителів.
У побуті набрану з загальних відвідав воду перед питвом нагрівали до кипіння і охолоджували. Також помітили, що ті, хто п'ють з дорогоцінних кубків, менше хворіють. Причини (антибактеріальні властивості іонів дорогоцінних металів) не зрозуміли, списали на те, що «нечисть боїться срібла». Стали тримати в глечику з водою срібну монету або ложку.
СУЧАСНА «ТОНКА» ОЧИСТКА ВОДИ
Нові технології очистки питної води спрямовані на те, чого не бачить людське око, але від чого залежить її безпеку і якість. А також на прискорення процесів очищення. Це забезпечує седиментация - під впливом відцентрових сил в пропущеної через центрифугу воді всі дрібні механічні домішки відокремлюються набагато швидше.
Хлорування знайоме багатьом. У воду додається хімічно активний реагент, який вбиває хвороботворні мікроби. Він вивітрюється, але якийсь час запобігає розвитку нових мікроорганізмів. Сам по собі хлор і його сполуки у великих дозах отруйні для людини. Тому його кількість ретельно контролюють на станціях водоочищення. Але яка доходила до квартир вода все одно має характерний запах і присмак, і потребує доочищення домашніми фільтрами.
Останнім часом замість хлорування застосовують озонування. Через воду пропускають іонізований кисень, який також згубний для бактерій, але швидко розпадається на звичайний, і не є небезпечним для людини. Така вода не має сторонніх присмаків і запахів.
Опріснення, дистиляція і зворотний осмос спрямовані на видалення з води солей і великих молекул хімічного або органічного походження. Суть одна, а технології і результати різняться. Після дистиляції чистота рідини доходить до 99,9%. Це добре для виробництва ліків або хімічної промисловості, але небезпечно для здоров'я. Людині необхідна вода з солями кальцію, магнію, натрію і деяких інших елементів. При цьому їх процентне співвідношення має витримуватися в вузьких рамках, рекомендованих ВООЗ.
Залежно від ступеня очищення, після неї в питну воду штучно додаються деякі розчини корисних солей. Виняток - природні мінеральні води для лікувального застосування, їх склад набагато більш насичений, ніж у питної води, і проходить тільки механічну та біологічну стадії очищення.
ЯК ОЧИСТИТИ ПИТНУ ВОДУ В ДОМАШНІХ УМОВАХ
У нашій країні ще є регіони, в яких жителі п'ють з власних криниць та свердловин, або отримують в трубах воду низької якості. Найпростіше її очистити, придбавши побутові фільтри. Вони бувають малими і великими, настільними і стаціонарними. Є прихильники і дідівських способів поліпшення питної води: проціджуванням, відстоюванням, сріблом, кип'ятінням, кременем і заморожуванням. Але довго кип'ятити хлоровану водопровідну воду небажано. Утворюються важкі з'єднання, небезпечні для здоров'я.